A kert

Az embert elválasztották a természettől, de épp ilyen távolra került saját belsőtermészetétől is. Ahogy kint, úgy bent - tartja az ősi Egyiptomi bölcselet. A jövő az ősi, szakrális növényi fajtáké, ami mindig is kincs volt a természeti népek, és az ókori birodalmak között. Az Ég ajándékának tekintették. Vizsgáljunk meg néhány dekoratív régi - új fajtát.


Amaránt -Inka levélzöldség, és csodagabona


Az amaránt a föld egyik legősibb kultúrnövénye,amely tanúja volt az azték és inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik ahonnan a kukorica,burgonya,paprika,paradicsom,és a bab érkeztek hozzánk. Amerika felfedezése előtt, az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt, a kukoricával és a babbal eggyütt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. A történelem során az amaránt-féléket zöldnövényként, és szemes terményként egyaránt fogyasztották. Az amarántmag őrleményét sütemények, kekszek, lepényfélék, köretek és kenyér készítéséhez egyaránt felhasználták.

 

Az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul.(75%).Állatkisérletek igazolják,hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.

Amaránt 75

Tehéntej 72

Szója 68

Árpa 62

Búza 60

Földimogyoró 52

Kukorica 44



Mezoamerikában már több ezer évvel ezelőtt,olyan módszerrel termelték táplálékukat az indiánok,ami eltérő a mai, lineáris nagyüzemi gazdálkodástól. A kukoricát, a babot,a tököt, -párhuzamosan- egy területen termesztették, mivel remekül kiegészítik egymást. A bab felfutott a kukorica szárán, a tök pedig földi kúszónövényként adott védelmet az intenzív esők ellen, leveleivel pedig árnyékban tartotta a gyökérzetet.
A "három nővér"-nek hívták őket, és a teremtő ajándékának tartották. Hitviláguk szerint az égből alászállt istenek közvetítésével kerültek a földre. Ez érdekes párhuzamot mutathat N.I.Vavilov véleményével, akihez az un. géncentrum elmélet kapcsolódik. Azt tartotta ugyanis, hogy valamennyi nagy növénynemzetségnek, a kontinenseken jól körülhatárolható keletkezési helyük, őshazájuk van.
Ha beltartalmuk szerint vizsgáljuk őket, szintén el kell gondolkodnunk azon, hogy bár a kukorica szénhidrátban és fehérjében gazdag, egy fontos aminosav hiányzik belőle, amiben viszont a bab bővelkedik.
A tök beltartalmi értékei pedig, az előbbi kettőt egészítik ki.
A tök további előnye, hogy mivel semleges ízű, bármilyen fűszerezésű krémet, lekvárt, tölteléket készíthetünk belőle.
Magját és virágát is előszeretettel fogyasztották.

A Perui földicseresznye /Physalis peruviana edulis/ az Andokban honos. Inka, illetve azték bogyónak is nevezik. Hittérítők és felfedezők hozták Dél-Amerikából Európába. Gyümölcséért világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon; újabban Európában is. Főleg Afrika déli részén honosodott meg; ott fokföldi egresnek hívják.

 

 

 

 

 

 

 

A maya menta /lippia dulcis/ egy 20-30 cm magas, kicsit mentára emlékeztető, roppant dekoratív és felettébb hasznos tea , - és gyógynövény, ami párosan átellenes szőrös levélkékkel, kb 1cm-es fehér bugavirágzattal rendelkezik. Tipikusan édes- ánizsos / kámforos illatot áraszt a növény minden része.

 

Felhasználása:

A sztéviához hasonlóan édesítésre, cukor helyettesítésére használható, de erősebb az íze és illata, így óvatosabban kell vele bánni.

Diabétesz és candida diéta esetén optimális megoldást jelenthet. A mexikói indiánok köhögés, megfázás, bronchitis, asztma és kólika esetén is használták.


FalusiVakáció csoport

Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.